Napoje fermentowane są to produkty uzyskiwane z mleka pełnego, częściowo lub całkowicie odtłuszczonego, poddanego fermentacji przez mikroorganizmy. Powodują one fermentację laktozy i koagulację białek. W zależności od rodzaju dodanych bakterii wyróżniamy następujące produkty:
- jogurt,
- kefir,
- maślankę, czyli mleko ukwaszone.
Artykuły te charakteryzują się wysoką wartością odżywczą dzięki wyższej przyswajalności białek i tłuszczu oraz wyższą zawartością witamin w porównaniu do mleka. Dodatkowo mają najmniejszą ilość laktozy ze wszystkich produktów nabiałowych.
Żywe kultury bakterii i witaminy zawarte w tych artykułach mają właściwości lecznicze, np.:
- pobudzają żołądek do pracy,
- wzmacniają odporność, zapobiegając rozwojowi bakterii chorobotwórczych i obniżają ryzyko zachorowania na nowotwór jelita,
- zwiększają odporność i obniżają poziom złego cholesterolu,
- zapobiegają osteoporozie dzięki obecności dużej zawartości wapnia i witaminy D3.
Zdrowie w dużym stopniu zależy od tego, co spożywamy. Nic więc dziwnego, że mówi się, iż zaczyna się ono w jelitach. Dbajmy o kondycję organizmu pamiętając, aby w codziennej diecie znalazły się napoje fermentowane powstałe z mleka. Pijmy je latem i zimą, dzięki czemu zapobiegniemy chorobom (zapewnimy sobie wtedy większą odporność). Polecamy je dorosłym, młodzieży i dzieciom (można je podawać już od 8 miesiąca życia).
Jeżeli lubisz coś na słodko – dodaj do kefiru dżem lub sok. Otrzymasz jogurt owocowy o smaku, jaki lubisz, a wartości odżywcze i zdrowotne się nie zmienią. Smacznego!