PROW 2014-2020
w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bychawie
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich : Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi lub ich rozwój” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Zadania (operacje) mające na celu poprawę konkurencyjności poprzez usprawnienie i unowocześnienie procesów przetwórstwa mleka.
Realizacja zadań (operacji) prowadzi do osiągnięcia celu szczegółowego tj. poprawa efektywności procesów produkcyjnych oraz poprawy ekonomiki zakładu wykorzystując nowe rozwiązania
Projekty UE – zrealizowane w Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Bychawie
- „Instalacja paneli solarnych – zg. z kosztorysem”
Cele realizacji operacji:
Zmniejszenie kosztów związanych z pozyskaniem ciepłej wody
Planowane przedsięwzięcie:
Zakup i uruchomienie paneli solarnych do ……………………………………………………
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
Obniżenie zapotrzebowania na energię cieplną oraz zapas ciepłej wody, możliwość kontrolowania temperatury.
- „Automatyzacja stacji mycia (CIP) “
Cele realizacji operacji:
Minimalizacja udziału człowieka w obsłudze stacji, zwiększenie dokładności procesów mycia poprzez automatyczne dozowanie środka myjącego, oszczędność na środku myjącym poprzez automatyczną ciągłą kontrolę.
Planowane przedsięwzięcie:
Montaż głównego panelu obsługi oraz pozostałych podzespołów
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
Poprawa efektywności mycia, redukcja kosztów środka myjącego i zmniejszenie zużycia wody
- „Kocioł serowarski”
Cele realizacji operacji:
Montaż kotła umożliwi iż produkt będzie bardziej powtarzalny.
Planowane przedsięwzięcie:
Zastąpienie wanny typu „kwapisz” kotłem twarożkarskim
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
Poprawa jakości obróbki skrzepu, możliwość równoległej produkcji wielu asortymentów, uzyskanie bardziej powtarzalnego produktu.
- „Matecznik”
Cele realizacji operacji:
Innowacyjność produkcji w zakresie wyrobów fermentowanych
Planowane przedsięwzięcie:
Zmiana technologii w produkcji z metody termostatowej na zbiornikową.
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
Poprawa jakości produktu końcowego poprzez zmianę metody produkcji.
- „Monitoring”
Cele realizacji operacji:
Zmiana metody monitorowania w zakładzie mający na celu łatwiejszy odczyt oraz kontrolę parametrów.
Planowane przedsięwzięcie:
Podłączenie pomieszczeń wychładzalni magazynów, tanków, maszyn obrabiających surowiec tj. pasteryzatorów pod centralny system monitoringu
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
Ciągły nadzór nad procesami technologicznymi i kontrola temperatury w pomieszczeniach wychładzających produkty gotowe.
Cele realizacji operacji:
Zwiększenie częstotliwości i zakresu badań mikrobiologicznych
Planowane przedsięwzięcie:
Zakup cieplarki laboratoryjnej
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
Zwiększenie pełnego nadzoru nad produkcją i jakością naszych wyrobów.
7. „Suszarka”
Cele realizacji operacji:
Sterylizacja sprzętu laboratoryjnego do badań mikrobiologicznych
Planowane przedsięwzięcie:
Zakup suszarki laboratoryjnej
Oczekiwane efekty z realizacji inwestycji:
Zwiększenie zakresu wykonywania badań laboratoryjnych – jakościowych mleka surowego.