Twaróg z maślanki

Składniki
ilość sztuk: 200 g

  • 1 litr maślanki
  • świeże zioła (opcjonalnie)
  • sól morska (opcjonalnie)
  • muślinowa lub tetrowa ściereczka

 

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

  1. W garnku podgrzać maślankę do temperatury 71 stopni C, od czasu do czasu mieszając. Maślanka zacznie się wtedy rozwarstwiać - jeśli nie, należy ją podgrzać do 82 stopni C.
  2. Sito wyłożyć czystą ściereczką i ustawić na garnku. Wlać do sita maślankę, przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do 1 godziny, aby odciekła (do uzyskania pożądanej konsystencji).
  3. Przełożyć ser do miski, dodać sól i zioła według uznania.

Gdzie kupić nasze produkty?