Biały ser

 

Składniki
ilość porcji: 15 

  • 1 litr mleka pełnego
  • 1/2 litra maślanki
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

     

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 2godz.  ›  +3dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 3dni2godz.5min. 

    1. W garnku wymieszać wszystkie składniki i postawić w temperaturze pokojowej przykryte ściereczką.
    2. Po upływie 3 dni gotować przez 2 godziny na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
    3. Przecedzić zawartość przez bawełnianą ściereczkę: wtedy oddziela się serwatka, a pyszny ser zostaje na ściereczce.
    4. Przełożyć do pojemników i schłodzić przed podaniem.

    rada

    Aby uzyskać twarożek w wersji niskotłuszczowej można zamienić 2 łyżki śmietany na 2 łyżki jogurtu naturalnego.

Gdzie kupić nasze produkty?